Spørsmål og svar

juli 20, 2018 0 By June Gordon

Forbrukslån og kortsiktige lån

Det er ganske mange forskjellige uttrykk i forbindelse med forbrukslån. Noen kaller de lån uten sikkerhet, mens begrepet «blanklån» også brukes i samme sammenheng. Dette fordi blanke lån og forbrukslån er de samme. Begge er uttrykk for lån på dagen, og hvilke uttrykk folk bruker, avhenger av hva de selv liker. Forbrukslån er det klart mest brukte uttrykket og det du ser overalt.

Renter og utgifter

Alle lån koster penger. Renten gjenspeiler den største kostnaden for et lån. Det kan også være andre kostnader med et lån som et forbrukslån. Typiske andre kostnader er etableringsgebyr og månedlige avgifter.

Flytende eller fast rente

Det er to typer renter på lån. Den ene renten er flytende, mens den andre renten er fast. Dette er typiske begreper du ser på på alle typer lån. Hvis du har et lån med fast rente, er renten den samme gjennom hele låneperioden. Dette er veldig praktisk, men ikke veldig praktisk for banken. Banken er da partiet som sitter igjen med risikoen. Forbrukslån er vanligvis lån med flytende rente. Vær derfor forsiktig med å overta at renten kan øke. Husk at når renten er satt opp av sentralbanken, vil renten du betaler gå enda mer opp.

Krav til søker

Når du søker om forbrukslån, må du være over 18 år. Noen banker krever at du er eldre, men alle krever at du er 18 år eller eldre. Du må ha inntekt for å søke om lån. Hvor mye denne inntekten er, varierer fra bank til bank. Noen opererer med en månedlig inntekt, mens andre ønsker inntekt per år. Ser vi på årsbasis varierer dette fra 120 000 kroner til 250 000 kroner. Det er viktig at du heller ikke har noen betalingsnotater og at du også har en folkeregistrert adresse i Norge. Det siste er ikke et krav, men mer hjelp for å lette applikasjonen.

Beløp

Du kan låne forskjellige beløp avhengig av hvilken bank du bruker. De fleste banker tilbyr kr 600 000. De fleste banker tilbyr kr 500 000 eller mindre. Din private økonomi og noen ganger formålet styrer hvor mye penger du kan låne. Hvis du har en god økonomi, er det lettere å låne maks. Det kan være lettere å låne refinansiering enn til helt ny gjeld hvis du allerede har mye gjeld.

Banker og mellommenn

Bankene må låne ut penger. Det kommer an på hvor mye penger de forskjellige bankene har. Forbrukslån er gode inntektskilder for bankene, og de ønsker derfor å låne ut så mye de kan. Når de låner er det viktig å bli plassert riktig. Meglere jobber med banker, slik at du ikke trenger å spørre hver bank selv. Hvis du søker om lån fra en, får du svar fra en. Hvis du leter etter mange, får du svar fra mange. Låntakere informerer om hvilke banker de jobber med.